Stappenplan traprenovatie (doe het zelf)

Voor de handige klusser.

ALTIJD gratis en vrijblijvend

Stappenplan traprenovatie (doe het zelf)

Een traprenovatie is een prachtige manier om uw trap een nieuwe look te geven die past bij de rest van uw interieur. Veel mensen denken dat een nieuwe trap de enige uitkomst is, maar een traprenovatie is vaak voordeliger en heeft hetzelfde gewenste effect. Hieronder bespreken we een aantal zaken die belangrijk zijn als u zelf uw traprenovatie gaat realiseren.

Stap 1, een kale trap

Het is belangrijk dat de huidige trap helemaal kaal gemaakt wordt. Kortom; verwijder oude vloerbedekking, laminaat of andere huidige afwerkmaterialen op de trap. Vervolgens is het belangrijk dat alle oude lijmresten verwijderd gaan worden. Dit kunt u prima doen met een scherpe plamuurmes.

Stap 2, de benodigdheden

Om te bepalen welk budget er vrij gemaakt moet worden is het handig om het aantal rechte en schuine treden op te meten. Schrijf dit op voordat u naar de bouwmarkt gaat om uw nieuwe trapbekleding aan te schaffen. Koop altijd iets meer dan daadwerkelijk nodig is. Zo kunt u kleine misstappen altijd corrigeren.

Stap 3, treden zagen

Wanneer u uw trap gaat voorzien van houten traptreden dan is het belangrijk om de treden goed op maat te zagen. U kunt hiervoor het beste een trapspin gebruiken. Vraag ernaar bij uw bouwmarkt. Met deze trapspin kunt u handig de juiste maten afzagen.

Stap 4, begin bovenaan

Alles is gereed om te beginnen met het monteren van de nieuwe traptreden. Begin dan altijd bovenaan de trap. De lijm moet namelijk na het monteren enkele uren drogen. Het is dan niet handig als u boven aan de trap staat. Werk dus van boven naar onderen.

Stap 5, de afwerking

Een traprenovatie is pas af als de afwerking compleet is. Zorg voor een passende trapleuning of verf deze in de zelfde kleur als de traptreden. Zorg ook dat alle naden opgevuld worden met siliconenkit in dezelfde kleur als de trap.